
Aşama 1: Cezbetme
İşe alma öncesi aşama olarak da adlandırılan cezbetme aşaması, işletmenin potansiyel çalışan adaylarını işletmeye çekmeyi ve henüz resmi çalışan statüsüne geçmeden önce olumlu bir izlenim oluşturmayı hedeflediği başlangıç aşamasıdır.
Bu aşamada; işletmenin hedef çalışan profiline nasıl ulaşılacağı ve bu profilin ilgisinin nasıl çekileceğine odaklanılır. Cezbetme aşaması, genel çalışan deneyiminin şekillenmesinde önemlidir.
İyi yürütülen bir cezbetme süreci;
-
Potansiyel çalışan adaylarının işletme hakkındaki algılarını etkiler,
-
Çalışan deneyimi yolculuğunun ilk basamağı olarak sürecin gidişatının şekillendirir,
-
Olumlu bir ilk izlenim yaratarak potansiyel çalışan adayları ve işletme arasında bağ kurar,
-
Potansiyel çalışan adaylarının, sunulan iş teklifini kabul etme kararlarını olumlu yönde etkiler.

Aşama 2: İşe Alma
İşe alma aşaması, cezbetme aşamasından sonra gerçekleşen ve adayların arasından yeni çalışanların seçilmesi ile işe dahil edilmesi sürecini içeren aşamadır.
Bu aşamada; doğru adayların belirlenmesi, niteliklerinin değerlendirilmesi ve işe uygun olanlara iş teklifi sunulmasına odaklanılır. İşe alma aşaması, adayın işletmeye kazandırılması ve işletme içindeki deneyim yolculuğuna olumlu bir başlangıç yapması açısından önemlidir.
İyi yürütülen bir işe alma süreci;
-
İş birey uyumunun amaçlandığı isabetli iş teklifleri sunulmasını sağlar,
-
Çalışan ile işletme arasındaki ilk resmi etkileşim olarak cezbetme aşamasında kurulan bağı güçlendirir.

Aşama 3: Ön Oryantasyon
Ön oryantasyon aşaması, işe alma sürecinden sonra ancak adayın resmi olarak işe başlamasından önce işe ve işletmeye uyumlu bir katılımı sağlayacak aşamadır.
Bu aşama; çalışana işi ve işletme hakkında temel bilgiler sağlanması, ilgili yöneticisi ile çalışma arkadaşlarının tanıştırılması ve oryantasyon programının iletilmesine odaklanılır. Ön oryantasyon aşaması, işe ve işletmeye etkin bir uyum sürecine katkıda bulunması yönüyle önemlidir.
İyi yürütülen bir ön oryantasyon süreci;
-
Adayın ilk gününe memnuniyetle beklendiği ve hazırlandığını hissetmesini sağlar,
-
Adayın yeni bir işe ve işletmeye yönelik kaygısını azaltmaya yardımcı olur,
-
Daha olumlu ve etkili bir aday deneyimine katkıda bulunur.

Aşama 4: Oryantasyon
Oryantasyon aşaması; yeni çalışanın işletme kültürü ile uyum içinde rol ve sorumluluklarını etkin bir şekilde yerine getirmek için yöneticisi, çalışma arkadaşları, işletme politika ve prosedürleri, ihtiyaç duyduğu bilgi, araç ve kaynakları tanıma sürecini kapsayan aşamadır.
Bu aşamada; işletmeye yeni gelen çalışanın kendisini rahat, işi ve işletme hakkında bilgili hissetmesine odaklanılır. Oryantasyon aşaması, çalışanı daha bilgili ve işe hazır hale getirerek ön oryantasyon aşamasında başlayan uyum sürecinin etkin bir şekilde devam etmesi açısından önemlidir.
İyi yürütülen bir oryantasyon süreci;
-
Çalışanın kendisini rahat, bilgili ve işletmeye katkıda bulunma konusunda yetkin hissetmesini sağlar,
-
Olumlu ve tatmin edici bir çalışan deneyiminin temelini oluşturur,
-
Uzun vadede yüksek çalışan memnuniyetine ve katılımına zemin hazırlar.

Aşama 5: Geliştirme
Geliştirme aşaması; çalışanın sürekli öğrenmesini, gelişmesini ve ilerlemesini kapsayan uygulamaların bulunduğu aşamadır.
Bu aşamada; çalışan deneyiminin sabit kalmadığı, zaman içinde değiştiği bilinci ile çalışana sürekli öğrenme fırsatları sunmaya, çalışanın bilgi, beceri ve yetkinliğini geliştirmeye, kariyerinde ilerlemesini desteklemeye odaklanılır. Geliştirme aşaması; çalışanın işletme içi istihdam edilebilirliğinin uzun süreli olmasına katkı sağlaması açısından önemlidir.
İyi yürütülen bir geliştirme süreci;
-
Sürekli gelişme ve büyüme kültürünü besler,
-
İşletmenin çalışanına yatırım yapma ve onun tam potansiyeline ulaşmasındaki kararlılığını gösterir,
-
Olumlu ve tatmin edici bir çalışan deneyiminin sürekliliğine katkıda bulunarak çalışanın işletmeye bağlılığını sağlar.

Aşama 6: Elde Tutma
Elde tutma aşaması, işletmenin yetenekli ve deneyimli çalışanının uzun süreli işte kalmasına yönelik strateji ve uygulamaları kapsayan aşamadır.
Bu aşamada, çalışanın işletmeye olan bağlılığını sürdürmek için elverişli bir ortam sunmaya ve işletmede kalmaya teşvik edici uygulamaları hayata geçirmeye odaklanılır. Elde tutma aşaması; işgücü devir oranının en aza indirilerek uzun süreli işte kalma oranının sağlanması bakımından önemlidir.
İyi yürütülen bir elde tutma süreci;
-
Çalışanın kendisini değerli hissettiği, desteklendiği ve uzun vadede işletmede kalma konusunda motive olduğu bir çalışma ortamı yaratır,
-
Yetenekli ve deneyimli çalışanın istikrarı ve uzmanlığından etkin bir şekilde faydalanılmasını sağlar,
-
Yeteneği cezbetmenin yanı sıra elinde tutan güçlü bir işletme kültürü geliştirir.

Aşama 7: İşten Ayrılma
İşten ayrılma aşaması; çalışanın emeklilik, istifa veya diğer nedenler ile işletme içindeki yolculuğunun sona erdiği nokta olup ilgili süreçleri kapsar.
Bu aşamada; işletmenin uygulamalarında, politikalarında ve çalışma ortamında iyileştirme yapılmasına katkıda bulunacak ve geride kalan çalışanlar için daha olumlu bir çalışan deneyimi oluşturacak geribildirimlere odaklanılır. İşten ayrılma aşaması, çalışanın ayrılık gerekçesine dair içgörü sağlaması bakımından önemlidir.
İyi yürütülen bir işten ayrılma süreci;
-
Çalışan deneyimi yönetimi stratejisini iyileştirmeye dair değerli geribildirim alması için işletmeye fırsat sunar,
-
İşten ayrılan çalışanın mevcut işi ile ilgili bilgi transferinin sorunsuz gerçekleşmesini sağlar,
-
İşten ayrılan çalışan üzerinde olumlu bir izlenim bırakarak sürecin barış içinde yürütülmesini ve böylece uzun vadede işveren markasının güçlenmesini sağlar.

+90 (212) 909 87 26
Maslak Mah. Maslak Meydan Sok. Baby Giz Plaza No:1 Kat:15/55 Sarıyer, İstanbul